De komende periode zijn er weer veel vrije dagen en vakantiedagen. Voor veel ouders en grootouders een goed moment om er even tussenuit te gaan. Gescheiden ouders zijn meestal bekend met de toestemmingsverklaring. Ga je met jouw kinderen op vakantie dan heb je toestemming nodig van jouw ex-partner, mits jullie gezamenlijk het gezag hebben over jullie kinderen. Maar let op, ook niet gescheiden ouders, grootouders of anderen kunnen een dergelijke verklaring nodig hebben als zij een kind van een ander meenemen op vakantie of wanneer zij alleen met de kinderen naar het buitenland reizen!

De toestemmingsverklaring

vakantie met documentenMet een toestemmingsverklaring toon je aan dat jij toestemming hebt van de (andere) ouder met gezag om te reizen met zijn of haar (minderjarige) kind.  Deze verklaring heb je nodig als je op reis gaat met een kind van een ander of jouw kind waarover jij niet het gezag hebt. Maar ook als je tijdens de paasdagen zonder jouw partner met de kinderen op reis gaat, heb je een toestemmingsverklaring nodig. Heb je als ouder het eenhoofdig gezag over een kind en ga je samen op reis, dan heb je geen toestemmingsverklaring nodig.

Steeds meer kinderen hebben in hun paspoort of identiteitsbewijs een andere naam staan dan de naam die jij als ouder in jouw paspoort hebt staan. Wees erop bedacht dat er vaak extra streng gecontroleerd wordt als kinderen een andere naam hebben dan de volwassene met wie zij reizen. Dit voorkomt stress en onnodig tijdsverlies bij de douane. Overigens is het goed dat er in dit soort situaties extra zorgvuldig wordt gecontroleerd. Kinderontvoering komt helaas nog veel te vaak voor. Jaarlijks is er sprake van ruim 250 kinderontvoering vanuit Nederland.

Benodigde documenten voor een reis naar het buitenland

Om niet voor verrassingen te komen staan moet je ervoor zorgen dat je naast de toestemmingsverklaring ook de navolgende documenten meeneemt op reis:

  • Paspoort
  • Kopie paspoort van de niet meereizende ouder met gezag;
  • Recent uittreksel uit het gezagsregister;
  • Recent uittreksel uit het geboorteregister of een recent afschrift van de geboorteakte;

Het afschrift uit he gezagsregister kun je opvragen bij de rechtbank. Via https://www.rechtspraak.nl/Registers/Gezagsregister kun je nagaan hoe je het uittreksel kunt opvragen en bij welke rechtbank het uittreksel moet worden opgevraagd. Het uittreksel uit het geboorteregister of het afschrift van de geboorteakte vraag je op via de betreffende gemeente. De toestemmingsverklaring is te downloaden via de site van de Rijksoverheid, Download ‘Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ .

Geen toestemming, wat nu?

Het komt helaas regelmatig voor dat ex-partners elkaar geen toestemminggeven om met hun kind naar het buitenland te reizen. Probeer in het belang van de kinderen altijd eerst in onderling overleg toch tot een oplossing te komen. Lukt dit niet, dan is er de mogelijkheid om aan de rechter, met tussenkomst van een advocaat, vervangende toestemming te vragen op grond van het bepaalde in artikel 1:253a BW.

Hopelijk komt het niet tot procedures en kan iedereen met de juiste documenten op zak met een gerust hart op vakantie! Heb je nog vragen of kun je advies gebruiken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken wij dan naar de mogelijke oplossingen. #MeerDanAdvocaatAlleen

0
0
0
s2smodern